Различни породи красиви лебеди лебеди

Лебедът е най-голямото водолюбиво птиче, принадлежи на патешкото семейство,принадлежи към отряда на гъските.Но те се отличават от обикновените гъски с благороден вид, по-големи размери и красива извита шия.Той има 23 прешлени и съставлява половината от тялото на птицата, което им дава възможност да намерят храна на голяма дълбочина на резервоара.Какви породи лебеди съществуват, къде гнездят, как се различават помежду си?

Лебеди имат голямо разнообразие от породи

Обща информация

Лебедът е водолюбива птица, поради което силните панталони позволяват бързо движение по водата,излитайте и кацайте върху него.Но на земята те губят благодатта си и се разхождат бавно, като се галят, защото краката им, за толкова внушителни размери, са твърде къси.

Лебеди са във водата почти през цялото време, на брега за кратко време.Те не прекарват много време в търсене на храна, двойките най-вече общуват помежду си, а самотните хора се грижат за любими хора от противоположния пол.

За гнездата избират труднодостъпни места, изграждат ги от клони, тръстика, мъх, дъното е облицовано с трева и надолу.

птиците отсъстват, силните му крила са способни да отблъснат атаката на лисицата и други хищници. Когато женската инкубира яйцата, мъжът винаги е наблизо, за да предпази приятелката си и гнездото от нападение. При полагане на 4-8 яйца. Родителите им се излюпват за 35 дни. Още в края на пролетта се появяват пухкави сиви пилета, които след няколко дни стават независими и плуват с възрастни.

И двамата родители са ангажирани с деца. Веднага, когато бебетата се излюпват, оперението се променя в поколението на възрастните, те губят възможността да летят за около месец и половина. Лебеди напълно узряват от три години, по това време тъмните пера се променят до снежно бели.

Тръбачите, както и другите лебеди, образуват силни семейни двойки

.

Какво ядат лебеди?

Храната на птицата се състои от корените и стъблата на растенията, които растат в резервоар. Те ги получават от дъното, но се гмуркат, не са адаптирани, затова търсят храна там, където е плитка.Често лебеди, живеещи на брега на моретата, страда от глад, ако лошото време се изтегли и те нямат възможност да получат храна.

Лебедът тромпетист и други големи видове - лебедът-глух и копелето с удоволствие обичат да ядат червеи и охлюви и да не презират насекомите. Малките породи се хранят с трева и много често увреждат тревните култури, като копаят корени.

Има само 7 вида от тези красиви птици:

  • малкият лебед;
  • Лебед без лебед;
  • лебед;
  • лебед с черни гърла;
  • Тръбен лебед;
  • Американски лебед;
  • черен лебед.

Whooper Swan яде улитки и червеи

Хабитат

Разнообразните породи на тази птица се разпространяват по цялата Земя, само южния полюс и островите на обходния арктически океан. Тъй като птицата предпочита умерени географски ширини, тя пристига само до зимата в Северна Африка. През лятото всеки вид се хареса на района, където гнезди и развъжда.

Тундровите (малки) лебеди са разпръснати широко от изток на запад на северна Русия. Това позволи да се разделят на подвидове на мястото на селището и избор на територия за зимуване.

Топлолюбивият лебед избра Азия, Централна и Южна Европа за своето гнездово място. Тази порода перфектно се захваща с човека, ако му се осигурят добри условия, с удоволствие живее в паркове и защитени територии. В Русия тя е неравномерно разпределена и се среща рядко, предпочитайки по-топлите зони.

На територията на континента Евразия най-често срещаните видове са лебедите. Те се заселват, както в тайговите води, така и на полуострова на Крим, в Централна Азия. За да прекарат зимното време, лебедите летят до топлите морета, като попадат в малки ята от по 20 индивида, а през зимата можете да видите огромни стада, които включват до 500 птици.

Лебед с черна шия - жител на Южна Америка

Лебедният вид от черни шии пребивава в Южна Америка чак до Огнената земя. Неговите местообитания са блата и малки езера. Зимува на север, в Бразилия и Парагвай.

Лебед тромпетист - жител на Централна Америка, понякога се появявасеверозападно от континента. Потомството се размножава в Аляска, понякога в Чукотка, и се среща зимата в Канада. Тромпетисткият лебед беше на ръба на унищожение, в началото на двадесети век населението беше намалено до 100 двойки, но сега положението се промени малко към по-добро.

Американският лебед се намираше навсякъде в тундрата на Северна Америка, трудно е да се види сега, видът е вписан в Червената книга, много рядко хората от нашата страна биха могли да се похвалят, че са ги срещнали на островите близо до Чукотка.

Австралийският черен лебед не лети през зимната хижа, като се отдалечава от времето, движи се по континента.

Характеристики на скалите

Виж черния лебед

Жител на Австралия - черният лебед има най-дългата шия, има 31 прешлени, което му позволява да получава храна от големи дълбочини. Оперението е черно, а краищата на крилата са украсени с къдрави, къдрави пера. Клюнът е червен с бяла рамка около ръба, очите са оранжеви, но има кафяви нюанси и дори бежово.

В плен черният лебед се вкоренява перфектно, съхранява се в паркове и резервати. Зрелият екземпляр обикновено е с тегло от 4 до 9 кг, а дължината му е от метър до един и половина. Женската тежи много по-малко от мъжките.

Черният лебед - популярна декоративна птица

Черният лебед избира плитка прясна вода. В природата, границата на продължителността на жизнения цикъл е 10 години, в зоологическите градини много по-дълго. Храни се с водорасли, но не обича царевица и пшеница.

Яйцата са зеленикави и неприятни. мъжевъпреки че те се опитват да помогнат на жената да се инкубира, но се оказва, че те не са толкова добри: те могат да седят при съединителя или да забравят да обърнат яйцата.Но родителите хранят младите си заедно и след 5 месеца започват да ги учат да се издигат над земята.

Този вид лебед понякога образува двойки, състоящи се от двама мъжки, те изгонват женската, която е поставила яйца, и сами излюпват пилета.

Птицата е изключително красива и грациозна.Викна силно и поздравява събеседниците си, защото първо вдига главата си високо и след това грациозно извива врата си.Тази порода е много декоративна и украсява вътрешните езера по света, като им придава вълшебно настроение.

При черните лебеди, женските яйца за люпене

Черногърски лебедови видове

Особеността на този вид е черната глава и шията, а тялото е обичайно бяло, клюнът на тази порода с голям червен растеж, при млади индивиди не е така.Лебед с черна шия с малък размер, максималното тегло на мъжките е 6,5 кг, тялото е малко, дължината не надвишава 132 см. Храни се не само с водорасли, но и с планктон, дребна риба и хайвер.

Лебедът с черно гърло лети достатъчно бързо, до 65 км /ч, като издава звук като свирка.

Ако в природата един лебед с черна шия живее само десетилетие, то в плен, при добри условия, продължителността на живота се увеличава 3 пъти.Пилетата са много пъргави и мобилни, често пътуват с родителите си на гърба.При възрастни оперение рокля на възраст от 1 година.

Лебеди с черни гърла могатживеят до 30 години

Мътен лебед

Лебедът за устата е голям лебед, с добро хранене в плен, наддаване на тегло до 15 кг.Размахът на крилата на този красив мъж е до 2,5 м. Цветът е бял, главата е с цвят охра, клюнът е червен с нокът, а краката са черни.Шията е особено красиво извита с латинската буква S. Младите индивиди имат кафяв цвят, но при стареенето става бяло.

Whooper Swan

Птица с впечатляващи размери, теглото му достига 12 kg, тялото му е около един и половина метра. Ако разпростира крилата си, разстоянието между краищата им ще бъде 2,6 м.Вратът и обемното тяло са приблизително със същата дължина, а лимоновият клюн с черен връх.Когато лети, той издава силни викове, стана му визитна картичка.

Младите до 3-годишна възраст запазват сиво с по-тъмна глава.Отличителна черта - образуването на семейство се случва предимно веднъж в живота, ако един от двойката умре, тогава мъжът или жената остават сами.Птиците обичат уединени ъгли и ревностно защитават своята част от територията от своите събратя.

Копелетата лебеди създават двойки за цял живот

Лебед-тромпетист

Лебед-тромпетист е порода, наподобяваща човек, но клюнът мунейното черно.Дължината на мъжката достига 180 cm, а теглото често достига до 13 kg.Женската седи на яйца за месец и слага 9 яйца.

Лебедът тромпетист, общувайки с конгенери, публикува звънтящи викове, разпространявайки се на дълги разстояния, благодарение на това и получил прякора си.Лебедният тромпетист има гъсто оперение, което го предпазва от замръзване.

Птицата обикновено яде растителна храна, но няма да се откаже от мекотели, малки ракообразни, насекоми.След като извади цял куп растения от водата, лебедният тромпетист ще изтръгне само няколко листа, а останалите остават на повърхността на водата.В резултат на това цяла свита от малки птици, използвайки резултатите от своя труд, плува зад него.

Тромпетистът Лебед е включен в Червената книга и е защитен от закона

В един чифт тромпетисткият лебед остава верен за цял живот.Семейството изгражда гнезда с диаметър от един и половина метра, използва ги в продължение на много години, всяка година, връщайки се на старото място.При съединителя, обикновено от 3 до 7 големи яйца, женската ги инкубира в продължение на 7 седмици, а бащата на семейството ги защитава от хищници.Младите лебеди започват да летят много рано, вече на 2 месеца могат да се качат на крилото.

Следва да се отбележи, че при излитане лебедният тромпетист би трябвало да ускори и за това ще му трябват 100 метра, не по-малко, затова предпочитат големи затворени резервоари или реки.

След като един лебед-трубач е бил сериозно повреден от човек: перата му са били използвани за писане на принадлежности, декорации за дрехи, а надолу е бил използван прах.Днес тромпетистът активно възстановява популацията на лебедите и скоро опасността от загуба на този вид ще изчезне.

Американски лебед

Породата е със скромен размер.Най-големите мъже никога не са срещали повече от 146 см дължина, а максималното им тегло е 10 кг.Гледката прилича на евразийски копеле, но шията е много по-къса, а структурата на главата е по-заоблена.Клюнът в края е черен, а главноточастите са ярко жълти. Гнезди в тундрата, в покрайнините на язовирите. Мъжът е много лоялен към приятелката си и я защитава добре в периода на инкубация.

Американските лебеди също се наричат ​​тундра

.

Малък лебед

Малък индивид, максималната дължина е 140 см, размахът на крилата в полет не надвишава 2 м 10 см, човката не е твърде дълга в контрастиращ жълто-черен цвят. Той също е включен в Червената книга и е подобен на американския му колега, но живее в северна Русия. В плен живее около 20 години.

Сега много хора използват лебеди за украса на паркове и езера, някои мечтаят да ги развъждат в тяхната къща. И това не е утопия, тя е доволна от същите грижи като домашните птици, а храната също е малко по-различна, затова е доста достъпна за тези, които имат такава възможност.